Mai este putin timp pana la revelion. In noaptea dintre ani cea mai consumata bautura este evident, sampania.
Sampania isi are originea in regiunea Champagne din Franta, dar a devenit, de-a lungul timpului, o marca preferata in intreaga lume. Spre deosebire de alte tipuri de vin, sampania este supusa unei a doua fermentatii, cea responsabila pentru mult apreciatele bule.
Cele doua tipuri de struguri din care se face, de obicei, sampania sunt Chardonnay (struguri albi) si Pinot noir (struguri negri). Sampaniile albe sunt facute din Chardonnay, iar cele rose dintr-un amestec de Chardonnay cu Pinot noir sau doar Pinot noir.
Una dintre cele mai mari calitati ale acestei bauturi o reprezinta versatilitatea ei. O sampanie cu adevarat buna „merge” in combinatie cu aproape orice fel de mancare, dar atunci cand este servita ca aperitiv, vinul spumos ar trebui sa fie sec, in functie, bineinteles, de tipul de aperitive servite si de primul fel de mancare.
Istoria sampaniei dateaza de acum 300 de ani. Dom Perignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele dintr-o manastire situata in regiunea istorica Champagne din Franta, a perfectionat tehnica realizarii acestei bauturi. De unde si afirmatia potrivit careia sampania Dom Perignon ar fi echivalentul caviarului intre bauturi…
In anul 1743, Claude Moet a transformat aceasta manastire intr-o vinarie de mare renume. Cea mai buna sampanie produsa in vinariile sale poarta acum numele calugarului care a creat-o, in cinstea memoriei acestuia.
In ceea ce priveste aceasta bautura, a existat o scurta legatura intre Franta si Statele Unite, cand, in anul 1787, Moet a trimis 100 de sticle de sampanie in America. Au mai trecut insa 200 de ani pana cand francezii s-au implicat in fondarea unei vinarii de sampanie in inima regiunii Napa Valley – Domaine Chandon.
sursa foto: www.google.com
SFATURI DESPRE SERVIREA SAMPANIEI
Lasa sticla sa se „linisteasca” intr-un spatiu racoros, intunecat si nu o introduce in frigider decat in ziua in care o vei desface (recomandabil cu jumatate de ora inainte de savurarea ei…). Vibratiile frigiderului, precum si umiditatea scazuta pot deteriora aroma bauturii.
Pregateste „zona” in care vei desface sticla: asigura-te ca ai la indemana suficient spatiu, un servet, o frapiera si un numar indestulator de pahare, cu picior inalt, speciale pentru sampanie si preferabil din cristal.
Si, foarte important, nu agita sticla inainte de a o desface!
SAMPANIA TREBUIE SERVITA RECE…
Iti poate parea un lucru evident, dar foarte multi fac greseala de a servi sampania la temperatura camerei. Insa aceasta este o bautura care trebuie servita rece. Poti raci sampania in frigider, dar nu o lasa foarte mult timp, pentru ca vei observa ca va capata un gust specific… Si nu cred ca vrei asta…
Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda racirea sampaniei intr-o frapiera umpluta cu un amestec de apa si gheata. Pentru a grabi procesul racirii, poti adauga niste sare in frapiera.
Nu lasa niciodata sampania in congelator si nu pune niciodata gheata in paharul plin cu aceasta delicata bautura!
CUM DESFACI STICLA DE SAMPANIE?
Este un proces dificil numai daca nu stii ce ai de facut… Si cum nu strica sa mai auzi aceste sfaturi inca o data, iata-le… Exista mai multe etape pana ajungi sa savurezi continutul efervescent. Mai intai, indeparteaza suficient de multa folie protectoare incat sa dezvelesti dopul. Acesta este protejat de o sarma care este rasucita intr-o parte sub forma unui maner.
Inainte de a trage de acest maner si de a desface sarma, te rog sa te asiguri ca in preajma ta nu se afla nimeni pe care il poti rani. Intotdeauna indreapta sticla spre tavan, pentru a evita accidentele neplacute si nedorite. Motivul pentru care exista aceasta sarma este unul foarte simplu: dopul poate „sari” in orice moment si nu este o idee foarte buna sa ii pui la zid pe toti cei dragi…
O data ce ai indepartat sarma, continua sa tii ferm gatul sticlei in mana, in timp ce apuci dopul cu cealalta mana. Rasuceste usor sticla (nu dopul!). Aminteste-ti ca scopul este ca dopul sa iasa cu un fasait placut si nu cu explozie… Cand simti ca dopul a inceput sa iasa, impinge-l usor cu degetele, asigurandu-te astfel ca detii controlul!
Un ultim detaliu: este important sa ai la indemana suficiente pahare de sampanie, deoarece bautura spumoasa va curge valuri-valuri din sticla si nu iti doresti sa risipesti nici o picatura…
CUM TORNI SAMPANIA?
Ridica intr-o mana un pahar, iar in cealalta sticla si apleaca-le pe amandoua intr-o parte, lasand bautura sa se scurga incet, pe marginea paharului. Acest „artificiu” impiedica bulele sa creeze o spuma densa.
Din cauza efervescentei, dar si a contrastului de temperatura dintre bautura rece si paharul ceva mai incalzit, sampania va umple imediat paharul, cu spuma. Trebuie sa fii atenta sa nu il umpli foarte mult, pentru a nu da pe langa! Toarna o cantitate mica in fiecare pahar, urmand sa le umpli apoi dupa ce sampania se mai „linisteste”.
Atentie! Practica dopului care sare cu zgomot, precum si varsatul bauturii nu trebuie incurajata. In definitiv, asa cum spun francezii, „explozia” sampaniei este o placere pentru auz in detrimentul buchetului aromat!
Asaza apoi sticla din nou in frapiera, unde se pastreaza rece.
CUM BEI SAMPANIA?
Ti se pare ca a trecut deja prea mult timp pana la acest moment? Nici o problema! Vei savura mai mult bautura ce place si zeilor!… Tine minte faptul ca motivul pentru care paharele de sampanie au picioare atat de lungi este ca temperatura mainii sa nu incalzeasca foarte mult continutul. Este recomandat intotdeauna sa tii paharul de picior, pentru a mentine bautura la temperatura optima pe care ai muncit atat de mult sa o obtii…
In nici un caz nu trebuie sa dai pe gat intreg paharul! Fiecare inghititura trebuie bauta incet si savurata! Pentru a aprecia cu adevarat gustul, ia o mica inghititura si „plimb-o” incet in gura pret de cateva secunde. Aromele se vor intensifica si vor elibera toate nuantele si calitatile subtile ale bauturii.
sursa foto: www.google.com