Tehnologia zilelor noastre, graba si grijile, au facut ca traditiile si obiceiurile pastrate cu sfintenie de bunicii nostri de-a lungul timpului sa se piarda. Sunt insa si zone din Romania, unde totul se face ca pe vremuri. Paine pe vatra, ouale incondeiate in Joia Mare, sau cozonacul framantat si copt in cuptorul de lut. Pastele, in traditia ortodoxa este una dintre cele mai mari sarbatori, facand reuniunile de familie mai intense deoarece toate drumurile duc acasa de Paste. Anul 2020 din pacate, a facut ca acest lucru sa nu fie cu putinta, iar familiile plecate in strainatate au ramas cu dor de casa, un dor nestins de mare pe care anul 2021 l-a mai diminuat, intrucat autoritatile au fost mai permisive. Revenind la traditii, din Moldova aflam ca traditia sfanta de a iesi in cimitir la capetele celor adormiti inca se pastreaza, iar a doua zi de Pasti gospodinele pregatesc bucate alese pe care le dau de pomana, dupa ce preotul trece pe la fiecare mormant sa le sfinteasca si sa citeasca o rugaciune pentru cei dragi plecati dintre noi. In Oltenia, spre exemplu se merge prima zi de Paste in cimitir se arunca un ou peste morminte, tot ca pomana pentru cei adormiti si se tămâiază de asemenea locul de veci. Iar in zona Banatului se dau colaci de pomană. Daca ne mutam in Ardeal, de acolo aflam ca barbatii in noaptea de Inviere trag de pe deal cu un tun de carbit cu scopul de a alunga relele din sat iar fetele nemaritate sunt stropite cu parfum a doua zi de Paste pentru ca norocul sa le surada.