Ad imageAd image

Gheorghiță: Iarna asta nu scapă nimeni de varianta DELTA, mai ales cei nevaccinați

John
John septembrie 14, 2021
Actualizat 2021/09/14 at 4:39 PM

  • Gheorghiță
  • Delta

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România  precizează că jumătate dintre români nu au nicio protecție față de boală, în sensul că nu au contractat virusul și astfel nu au dezvoltat anticorpi, dar nici nu s-au vaccinat.

“Peste 80% dintre cazurile noi sunt la persoane nevaccinate, iar 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate. În spațiul public se transmit mesaje eronate că persoanele vaccinate îi îmbolnăvesc pe ceilalți, pentru că fac forme asimptomatice. În general, cei ce s-au vaccinat sunt persoane care respectă și celelalte reguli, iar aceste lucruri se corelează. Peste 80% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate, astfel că vorbim despre o percepție redusă asupra riscului. Tendința este de subevaluare a riscului de îmbolnăvire.

De la un caz cu Alpha se ajungea în medie la 250 de cazuri noi, în două luni, spre deosebire de Delta, la care un caz pozitiv poate ajunge prin multiplicare la infectarea a 350 de mii de persoane, în același interval de timp. La Alpha rata de reproducere era 2, la Delta este 5″, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei a precizat că pe lângă persoanele cu imunodeficiență care au recomandare pentru a primi doza a III-a de vaccin, “se are în vedere propunerea ca, din octombrie să permitem administrarea acesteia și pentru populația generală, pentru cei care au schema completă făcută cu cel putin 6 luni înainte, pentru consolidarea răspunsului imun. Avem în vedere această recomandare”, a mai spus Gheorghiță, lăsând de înțeles că o decizie în acest sens ar putea fi luată până la finalul acestei luni.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că pentru a treia doză recomandă populației înscrierea pe platforma de vaccinare, pentru a evita supraaglomerarea centrelor de vaccinare.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Statistici Trafic

Analize web în timp real