web analytics

Cum economisim la factura de GAZ?!

Datele oferite de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie arată însă că doar 22 la sută din consumatorii casnici au negociat contractele așa că ei sunt singurii care pot spera la facturi mai mici. Pețul gazelor pentru consumatorul activ versus consumator activ Conform statisticilor ANRE, în primele trei luni după liberalizare, prețul gazelor pe bursă a fost de 57 de lei/MWh, preț mai mic cu 50% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2019, respectiv 114 lei. Aceleași date arată însă, că din totalul de peste 3.800.000 de consumatori, 850 de mii au contracte negociate și doar ei vor avea de câștigat. Nicolae Havrileț, secretar de stat în ministerul energiei, spune că cei care au negociat au obținut prețuri de 62- 65 lei/ MW/h (preț gaz ca marfă) iar cei pasivi au un preț de aproximativ 80 lei/MW/h.

Analiștii pieței de energie mai fac însă o diferență între cei care au negociat raportat la momentul liberalizării. Din totalul consumatorilor din România, 12 la sută au negociat cu mult înainte de liberalizare, iar 10 la sută după liberalizare.

Diferența contează. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că mulți din cei 12% au negociat cu 2-3 ani înainte, în condiții mult mai dezavantajoase față de ofertele din jurul și de după liberalizare. Cei care au garanția preț mic sunt cei 10% care au negociat anul acesta.

Cât putem economisi?

Reprezentanții Consiliului Concurenței spun că oamenii pot economisi până la 200 de lei pe luna de iarnă, deci până la 1.200 de lei pe an. Analiștii confirmă ideea de economii substanțiale însă spun că cifra e totuși exagerată. Dumitru Chisăliță afirmă că o cifră realistă arată economii de cel mult 600 lei/an pentru cei care stau la casă și de cel mult 300 de lei pentru cei care stau în apartamente de bloc.

Mai multe articole

Ambulanțier care a salvat mii de vieți, scuipat de doi adolescenți

Ambulantier luat la misto, și scuipat de doi adolescenti nu a trait aseamea nesimtiri niciodata …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *