web analytics

Alexandru Rafila și Raed Arafat despre obligativitatea purtării măștii – „Cu siguranță în acest an vom purta mască!“

  • Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împreuna cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență au declarat că românii vor fi obligaţi să poarte mască de protecţie până când rata de vaccinare va ajunge la 70%.

Alexandru Rafila a dat de înțeles că în acest an nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie, a precizat medicul.

„Renunțarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică, renunțarea la mască se va baza pe studii științifice, realizate de organisme internaționale, cum ar fi Centrul european de control al bolilor, va exista o poziție a UE, care să țină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru și de situația de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen, când se va renunța la mască, dar cu siguranță, dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranță utilizarea măștii va intra în discuția specialiștilor și vor exista recomandări care în funcție de fiecare stat vor fi adoptate. Cu siguranță însă în acest an vom purta mască“, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OSM a precizat că preferă să nu facă predicții și că, pe măsură ce imunizarea populației din UE se va realiza, vor fi și studii care să recomande prelungirea utilizării măștii sau o scurtare a intervalului de utilizare.

Raed Arafat: „Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit și el despre momentul în care scăpăm de purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și în cele închise.

„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat este de părere că obligativitatea purtării măștii de protecție va fi redusă gradual, mai întâi în spațiile deschise și de-abia pe urmă în spațiile închise.

„Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet – încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii. Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a mai precizat Raed Arafat.

Mai multe articole

RATA de INFECTARE în TIMIȘOARA , SPECTACULOS de MARE!

Rata de infectare 6,65 În Timișoara, coeficientul de infectare se menține ascendent, ajungând la 6,65 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *