web analytics

Ziua internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului

27 ianuarie este Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. În urmă cu opt decenii a început cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Șase milioane de evrei au cunoscut cruzimea umană declanșată de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Copii, bunici, părinți au aflat fără vreo vină ce înseamnă iadul pe pământ la propriu. În după-amiaza acestei zile, porțile lagărului Auschwits s-au deschis pentru a-i elibera pe deținuți. Luciana Friedmann, președintele Asociației Evreilor din Timișoara, vorbește despre modul în care poate fi comemorată această această zi, în contextul actual al pandemiei de coronavirus.

Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreilor din Timișoara: Pentru noi, pentru Comunitatea Evreilor din Timișoara și pentru evreii din lume în general este o zi foarte importantă și o zi foarte tristă de care de obicei ne aduceam împreună aminte cu studenți, cu elevi, cu oameni care sunt interesați de acest subiect. În acest an comemorăm doar în familie și prin intermediul internetului, dar cred că fiecare evreu este atins de acest moment.”

Această zi ramâne în memorie și datorită mărturiilor puținilor supraviețuitori. Există cărți, filme, documentare care relatează acele momente dramatice.

 

 

Mai multe articole

EVANGHELIA ZILEI, DUMINICA FIULUI RISIPITOR

Evanghelia zilei Credință Evanghelia de la Luca (XV, 11-32) Zis-a Domnul această parabolă: „Un om …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *