Dan Barna TAIE pensiile speciale ale parlamentarilor! Va urma abrogarea pensiilor speciale ale primarilor

OtherAccount
OtherAccount februarie 2, 2021
Actualizat 2021/02/02 at 2:32 PM

  • Vicepremierul Dan Barna a anunțat marți că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni
  • Același lucru se va întâmpla și cu pensiile speciale pentru primari
  • Obiectivul Guvernului este să aprobe şi să transmită în Parlament, săptămâna viitoare, proiectul bugetului de stat pentru 2021, într-o variantă care prevede un deficit de 7% – 7,2%

Vicepremierul Dan Barna a anunțat marți că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni, spunând că va fi modificat statutul senatorilor și deputaților în acest sens în cadrul unei ședințe comune a forului legislativ.

”Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor, ne dorim ca în următoarele săptămâni, să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Barna pentru Digi24.

În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a mai adăugat el.

Copreședintele USR PLUS a adăugat că pentru celelalte pensii speciale vor fi ”abordări specifice”.

Vicepremierul a mai declarat că, la acest moment, obiectivul Guvernului este să aprobe şi să transmită în Parlament, săptămâna viitoare, proiectul bugetului de stat pentru 2021, într-o variantă care prevede un deficit de 7% – 7,2%.

„Obiectivul, la momentul acesta, este ca săptămâna viitoare să venim cu bugetul în Parlament. Sunt în aceste zile, încă au loc discuţii la Ministerul de Finanţe pentru a găsi acea variantă în care bugetul să se poată închide pe un deficit de 7% – 7,2%”, a afirmat Dan Barna.

Totodată, întrebat dacă guvernanţii au în atenţie punctual anumite sporuri, el a spus că există diverse categorii care nu mai sunt de actualitate. „Sporuri de arhivă la instituţii care nu mai folosesc arhivele, unde serviciul este subcontractat, sporuri de antenă, sporul acela de COVID la persoane sau angajaţi care nu au niciun fel de interacţiune cu cetăţenii”, a indicat liderul USR PLUS.

Afirmațiile lui Barna vin după ce luni, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sublinat că formațiunea pe care o conduce va susține doar varianta eliminării tuturor pensiilor speciale.

Distribuie acest articol
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *